Cách trồng rau cải ngọt thủy canh ăn quanh năm

Lakra jeshile është një perime shumë e zakonshme në vaktet tona të përditshme. Kjo është edhe perimet më të përshtatshme në metodën hidroponike. Referojuni artikullit vijues se si të rriten perimet e ëmbla në mënyrë hidroponike.

Çfarë është collard greens?

Choysum është një perime barishtore, me ngjyrë të gjelbër të çelur dhe pa hidhësi. Choysum nuk është vetëm i lehtë për t’u rritur, i lehtë për t’u kujdesur dhe i lehtë për t’u përgatitur, por edhe i mirë për shëndetin. Kjo lloj lakre e ka origjinën nga Kina dhe India dhe tashmë po rritet me shumë popullaritet në vendin tonë.

Lulelakra është jo vetëm e shijshme, por edhe shumë e mirë për shëndetin

Lulelakra është jo vetëm e shijshme, por edhe shumë e mirë për shëndetin

Lulelakra kur hahet ka shije më të ëmbël se perimet e tjera, kur është e vjetër është pikante dhe e nxehtë. Një kulture brokoli hidroponike zakonisht zgjat 30-40 ditë.

Si të rritet dhe kujdeset lakra hidroponike

Në cilën stinë duhet të mbillni lakër?

Kaleja është një perime që e do të ftohtin që lulëzon në klimat e buta dhe të freskëta. Sezoni kryesor i mbjelljes për këtë perime në Vietnam dhe sezoni vjeshtë-dimër. Megjithatë, varietetet aktuale të lakrës janë përmirësuar, përshtatur më mirë me kushtet e motit, kështu që ato mund të rriten gjatë gjithë vitit në vendin tonë.

Sidomos në verë, ju mund të zgjidhni varietete brokoli rezistente ndaj nxehtësisë të importuara nga jashtë. Kjo lloj lakre mund të përshtatet mirë edhe në verë.

Lulelakra ka nje periudhe te shkurter rritjeje, kur mbillet ne kulturen pranvere-vere zakonisht korret 25-30 dite pas mbjelljes, bimet rriten me shpejt por edhe plaken me shpejt. Kur mbillet në të korrat dimër-pranverë, brokoli do të korret pas rreth 30-40 ditësh, bimët rriten të forta dhe të shëndetshme, gjethet jeshile janë më të mira se të korrat pranverë-verë.

Si të zgjidhni farat e brokolit?

Përzgjedhja e varieteteve është shumë e rëndësishme në bujqësi. Farat e brokolit të sotëm janë shumë të larmishëm, por nëse ndahen sipas origjinës, ekzistojnë dy lloje kryesore nga të cilat mund të zgjidhni si më poshtë:

 • Farat vietnameze të lakrës Mashkull: Varietetet vendase të brokolit janë të lira, të lehta për t’u blerë dhe të përshtatshme për kushtet klimatike të Vietnamit. Megjithatë, kjo lloj farë ka një shkallë mbirjeje që nuk është aq e lartë sa ajo e farave të importuara.
 • Farat e importuara të kohlrabi: Edhe pse varieteti i importuar ka një kosto më të lartë, ai ka një shkallë të lartë mbirjeje dhe shkurton periudhën e rritjes. Veçanërisht varietetet e canola rezistente ndaj nxehtësisë mund të rriten mirë në mjediset e nxehta të verës.

Nëse dëshironi të rritni perime gjatë gjithë vitit dhe çdo kulturë në një kohë të shkurtër, është mirë të zgjidhni farat e importuara. Në modelin hidroponik në shtëpi, kostoja e farave nuk është shumë e madhe, kështu që diferenca e çmimit midis dy linjave nuk është e rëndësishme. Nëse keni nevojë të blini fara kohlrabi, mund t’i porosisni menjëherë tek Farërat Hydroponic.

Si të rriteni dhe të kujdeseni për lakrën hidroponike

Si të rriteni dhe kujdeseni për bimët e lakrës hidroponike si më poshtë:

Hapi 1: Inkuboni farat

Për inkubimin e farës, mund të zgjidhni një medium që është shkumë dhe fibër kokosi. Të dy këto materiale kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Styropori është i lirë, nuk mund të ripërdoret dhe kokrriza ka një kosto më të lartë, por i ndihmon bimët të thithin mirë lëndët ushqyese.Pas çdo kulture, fibra e kokosit mund të përdoret për të mbjellë pemë në tokë. Në varësi të nevojave tuaja, ju mund të zgjidhni llojin e duhur të raftit.

Fillimisht i njomni farat në ujë rreth 40 gradë Celsius për 2-5 orë, më pas i largojmë farat dhe i kullojmë. Hapi tjetër është përgatitja e substratit:

 • Nëse mediumi është stiropor, vendoseni shkumën në tepsi për farat. Vini re vrimat e vogla në shkumë, aty janë mbjellë farat.
 • Nëse mediumi është kokrriza, vendosni peletat dhe shportat plastike, ujin që të zgjerohen kokrrat e kërpudhave, tundeni butësisht për ta përhapur atë në mënyrë të barabartë në kosh. Vendosni kosha plastike në tenxhere.

Më pas vendosni farat në media. Nëse lloji i farës që zgjidhni është i importuar, ju duhet vetëm të mbillni 1 farë 1 qelizë ose 1 shportë plastike. Vini re se nëse mbillni në shkumë, mos mbillni të gjithë farën. Nëse mbillni në cohë, shtypni me kujdes farën poshtë.

Fidanët ushqehen me kokrra

Fidanët ushqehen me kokrra

Pas mbjelljes së farave, ujitim lehtë sipërfaqen dhe sigurojmë lagështi të mjaftueshme për nënshtresën. Prisni disa ditë derisa bimët të fillojnë të mbijnë gjethe, pastaj mund të shtoni tretësirën hidroponike për t’i bërë bimët të rriten më shpejt. Tretësira hidroponike në këtë kohë duhet të ketë një përqendrim të ulët, rreth 300 ppm.

>>>Nëse ende ju mungon ndonjë pajisje për rritje hidroponike, mund ta porosisni tek Hydroponic Tools.

Hapi 2: Zhvendosni fidanët në platformë

Pas 10-15 ditësh, bima do të fillojë të prodhojë gjethe të vërteta. Kur pema ka 3 gjethe të vërteta, ne vazhdojmë ta vendosim atë në trung. Nëse është shkumë, i ndajmë fidanët sipas vijave të prera paraprakisht në shkumë. Çdo katror vendoset në një shportë plastike dhe vendoset në pajisjen hidroponike.

Si të vendosni fidanët e stiroporit në një shportë plastike?

Si të vendosni fidanët e stiroporit në një shportë plastike?

Kur bimët e reja janë në platformë, ju duhet të shtoni zgjidhje hidroponike që bimët të rriten me një përqendrim prej 600-800 ppm. Duhet pasur kujdes për të matur përqendrimin e tretësirës në ujë për të shtuar lëndët ushqyese dhe ujin në mënyrë të përshtatshme. Zakonisht duhen 5-15 ditë që t’i shtoni bimës lëndë ushqyese.

Hapi 3: Kujdesuni për pemën

Pasi pema është në kafaz, kujdesi për pemën është shumë i thjeshtë. Ju nuk duhet të shqetësoheni për lotimin ose kujdesin për bimët tuaja çdo ditë. Megjithatë, vëmendje duhet t’i kushtohet edhe vëzhgimit të rritjes së bimëve dhe heqjes së gjetheve të vyshkura. Plotësimi i ushqimit është thelbësor. Sa më e madhe të jetë bima, aq më shumë ujë dhe lëndë ushqyese ka nevojë, kështu që 3-5 ditë do t’ju duhet të shtoni lëndë ushqyese në bimë (kontrolloni me një matës përqendrimi). Përqendrimi tani është rritur në 800-1000 ppm.

Hapi 4: Korrja

Bimët e canola, nëse mbillen në kulture verore, do të korren më herët se kultura dimërore. Koha e korrjes është rreth 25-40 ditë. Nëse rritet për të marrë perime për të ngrënë, ajo duhet të korret kur pema është rreth 20-30 cm e gjatë në mënyrë që bima të jetë ende e re dhe ushqyese. Mund të korrni në drejtim të krasitjes së gjetheve ose të gjithë bimës. Pas përfundimit të korrjes, duhet të filloni të mbillni një kulture të re për të mbështetur të korrat e ardhshme.

Sëmundjet e zakonshme në lakër

Problemi i dëmtuesve dhe sëmundjeve në brokolin hidroponik nuk është shumë sepse mjedisi hidroponik është shumë i pastër, nuk ka vend që dëmtuesit të fshihen dhe të zhvillohen si toka. Megjithatë, ka ende raste të transmetimit të sëmundjeve nga bimë të tjera në kopsht. Disa sëmundje të zakonshme në lakër janë si më poshtë:

Sëmundja e njollave të gjetheve në perimet e ëmbla

Sëmundja e njollave në gjethe zakonisht ndodh kur shirat e shumtë shkaktojnë lagështi në ajër. Kjo sëmundje shkaktohet nga bakteri Xanthomonas campestris. Ata bëjnë që perimet të shfaqen shumë njolla të vogla në tehun e gjethes, buzë gjethes. Fillimisht njollat ​​janë të vogla si njolla të mbytura me ujë, më pas sëmundja gradualisht zgjerohet duke formuar njolla të rrumbullakëta me buzë të zbehta.

Sëmundja e mykut pluhur në perimet e ëmbla

Perimet e kalbura shfaqen në perime sa herë që ndryshon moti, dielli dhe shiu i çrregullt, i cili shkaktohet kryesisht nga një ose më shumë kërpudha Pythium SP., Rhizoctonia Solani, Fusarium sp…. Ata bëjnë që gjethet e perimeve të zbehen, kërcelli i perimeve të thahet, gjë që mund të shkaktojë rënien e bimës. Sythat e perimeve shpesh kalben aq shumë sa që bima mund të vdesë.

Sëmundja e kaçurrelave të gjetheve në perime

Shkaku i kësaj sëmundjeje është për shkak të mungesës së ujit, lëndëve ushqyese ose sulmit nga dëmtuesit. Sëmundja bën që gjethet të përkulen, ngjyra e gjetheve kthehet në të verdhë, pjesa e sipërme mbështillet si një lule trëndafili. Pema gradualisht do të ngec dhe do të rritet ngadalë.

Plagë e vonë në lakër të ëmbël

Dëmtimi i vonë zakonisht ndodh në sezonin e ftohtë ((20-22 gradë Celsius)) i kombinuar me mot me shi dhe ngrica. Kjo sëmundje shkaktohet nga myku Peronospora parasitica, i cili bën që gjethet të shfaqen si njolla të vogla të verdha, të cilat më pas marrin ngjyrë kafe dhe mbulohen me një shtresë myku të zi. Pjesa e poshtme e gjetheve të infektuara ka një shtresë të bardhë myku pluhur.

Dëmtuesit

Gjethet shfaqen shenja daltë – karakteristikë e vemjeve. Dëmtuesit që gjenden zakonisht në perime përfshijnë:

 • Krimbi i mëndafshit
 • Zgavër e thellë
 • Gdhendja e gjedhit

Trajtimi:

Ne kultivojmë perime hidroponike me dëshirën për të ngrënë perime të pastra, prandaj nuk ju inkurajojmë që të përdorni preparate kimike për trajtimin e sëmundjeve. Parandalimi është më i mirë se kurimi, për të shmangur këto sëmundje duhet t’i kushtoni vëmendje pikave të mëposhtme:

 • Lotim dhe ushqim i rregullt për bimët
 • Në sezonin e shirave, duhet të ketë masa për të mbuluar kopshtin për të shmangur bimët e sëmura si dhe ujë shiu për të holluar tretësirën ushqyese.
 • Kushtojini vëmendje pemës, nëse shihni ndonjë dëmtues, duhet t’i kapni dhe t’i hiqni menjëherë
 • Kopshti hidroponik duhet të mbahet larg bimëve të rritura në tokë për të shmangur kontaminimin e kryqëzuar.

Përbërja ushqyese e lakrës së ëmbël

Shumë studime kanë treguar se kohlrabi është një perime që përmban shumë vitamina dhe lëndë ushqyese që janë të dobishme për shëndetin. Në 100 g kohlrabi do të përfshihen substancat e mëposhtme:

 • 0.2 lipide
 • 1.1 g proteina
 • 2.1 g karbohidrate
 • 37 mg fosfor
 • 61 mg kalcium
 • 0.01 mg karotinë
 • 0.5 mg hekur
 • 0,02 tiaminë (B1)
 • 20 mg acid askorbik C
 • 0.04 mg riboflavin (B2)
 • 0.3 mg niacinë (B3).

Përveç kësaj, kjo perime përmban edhe shumë albuminë, acid palmitik dhe sheqer. Për më tepër, substancat alkaline gjenden në shumë rrënjë dhe gjethe të stevias, ajo ndihmon në promovimin e tretjes, mbështet funksionin e mëlçisë.

Pjata të shijshme nga perimet e ëmbla

Lakra jeshile është një pjatë shumë e njohur në jetën tonë. Nëse ju kanë ngecur idetë për darkën sonte, provoni pjatat e mëposhtme nga zarzavate:

Lakra e ëmbël e skuqur me hudhër

Kjo është një pjatë e thjeshtë por jashtëzakonisht e shijshme. Përbërësit kryesorë të kësaj pjate janë zarzavatet dhe hudhra. Thyejeni hudhrën, grijeni, më pas shtoni gjysmën dhe vajin e nxehtë për të mos aromatizuar. Pas kësaj, shtoni perimet e ëmbla për t’i skuqur, sezonin me erëza për shije dhe kur lakra është gati gati, shtoni gjysmën e mbetur të hudhrës. I trazojmë derisa lakra të jetë gatuar.

Lakra e ëmbël e skuqur me kërpudha kashte

Lakra e skuqur me kërpudha kashte është gjithashtu shumë e thjeshtë për t’u përpunuar. Thjesht duhet ta vendosni tiganin në sobë, të prisni që vaji të jetë i nxehtë, më pas shtoni kërpudhat dhe skuqeni për 5 minuta derisa të zbuten. Shtoni bok choy-n e përgatitur paraprakisht dhe kaurdiseni për rreth 1 minutë për një shtresë të këndshme me shkëlqim, më pas rregulloni me erëza për shije.

Ju mund t’i zëvendësoni kërpudhat me kashtë me kërpudha të tjera si shiitake, abalone etj. Çdo lloj kërpudhash do të ndihmojë që pjata juaj të ketë një shije të ndryshme.

Lakra e ëmbël e skuqur me mish viçi

Lakra e skuqur me mish viçi është një pjatë e shijshme që nuk mund ta humbisni. Mishi i viçit kalohet mirë, pastaj skuqet me lakër të ëmbël të freskët, shumë të freskët për t’u ngrënë, por përsëri në oriz.

Lakra e ëmbël e skuqur me karkaleca

Lakra e skuqur me karkaleca është një pjatë e shijshme dhe e shijshme. Lakra jeshile e grirë për shije, e skuqur me karkaleca, e kalitur me erëza, ju keni një pjatë tërheqëse për darkë menjëherë.

Zemër pule e skuqur me lakër të ëmbël

Nëse keni një komplet zorrësh pule, por nuk dini me çfarë të gatuani, duhet ta provoni menjëherë këtë pjatë. Kërcitja e mprehtë e zorrëve të pulës e përzier me ëmbëlsinë e pasur me të vërtetë stimulon sythat e shijes.

Petë të skuqura me lakër të ëmbël

Petë e skuqura me lakër është një pjatë shumë tërheqëse dhe është veçanërisht e përshtatshme për ato ditë kur ndiheni të “mërzitur nga orizi”. Petë mund të përdorni petë të menjëhershme ose petë me vezë.

Adresa e shitjes së pajisjeve hidroponike me reputacion

Rritja në mënyrë hidroponike është mënyra më e lehtë për ju që të dy të keni perime të pastra për të ngrënë dhe të keni një kopsht perimesh pikërisht në shtëpinë tuaj. Nuk kërkon shumë kujdes, është shumë i pastër dhe plotësisht pa kimikate janë avantazhe që ju japin vetëm metodat hidroponike.

Kopsht perimesh hidroponik i gjelbër në shtëpitë e njerëzve zbatuar nga Top9nhacai.com

Kopsht perimesh hidroponik i gjelbër në shtëpitë e njerëzve zbatuar nga Top9nhacai.com

Nëse edhe ju dëshironi të keni një pajisje të tillë hidroponike, mund të kontaktoni menjëherë Top9nhacai.com. Ne do t’ju këshillojmë në detaje në lidhje me modelin e trastit, vendndodhjen e trastit dhe do të kryejmë ndërtimin dhe instalimin e paketës. Na kontaktoni menjëherë në numrin e linjës telefonike: 0987.857.614 – 097.157.8366.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cách trồng rau cải ngọt thủy canh ăn quanh năm . Đừng quên truy cập Top9nhacai.com kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *