Cách trồng cải thìa thủy canh năng suất và tiết kiệm chi phí

Kale është një perime shumë e përshtatshme për hidroponikë. Ky artikull do t’ju udhëzojë në detaje se si të rritni bok choy hidroponik për sa më shumë produktivitet dhe kursime në kosto.

Çfarë është bok choy?

Lakra është ndoshta një perime jo e panjohur për vietnamezët, kjo perime njihet edhe me emra të tjerë si patatina e lakrës, lakra e bardhë. Bok choy i pjekur është rreth 23 cm i gjatë, kërcell i trashë, shtresa gjethesh të grumbulluara dhe me brinjë, të pasura me ujë, lule të vogla të verdha që rriten në kërcell të gjatë.

Lakra njihet edhe si patatina e lakrës, lakra e bardhë

Lakra njihet edhe si patatina e lakrës, lakra e bardhë

Lakra jeshile shpesh është shumë e njohur në vaktet tona, sepse është një lloj lakre me shije të ëmbël, veti të freskëta, jo toksike, me pak energji dhe gjithashtu përmban shumë vitamina. Do të mësoni më shumë në “Përbërja ushqyese e lugës“në postim.

Si të rriteni dhe të kujdeseni për bok choy hidroponik

Në cilën stinë të rritet bok choy hidroponik?

Edhe pse mund të rritet gjatë gjithë vitit, sezoni më i mirë për të rritur bok choy është dimri dhe pranvera. Në verë, rendimenti është zakonisht më i ulëti, kështu që është e nevojshme të zgjidhni varietetin e duhur.

Si të zgjidhni farat hidroponike bok choy

Ju mund të zgjidhni fara hidroponike vendase ose fara hidroponike të importuara. Çdo lloj do të ketë avantazhe dhe disavantazhe të ndryshme:

 • Farërat hidroponike shtëpiake: Ky është lloji i farës që vjen nga vendi. Avantazhi i këtij lloji të farës është se është i lirë, i përshtatshëm për klimën e Vietnamit, por shkalla e mbirjes së farës nuk është aq e lartë sa ajo e varieteteve të importuara. Përveç kësaj, kjo shumëllojshmëri nuk është gjithashtu e përshtatshme për mbjellje në verë.
 • Fara hidroponike të importuara: Këto janë fara me origjinë të huaj. Avantazhi i kësaj lloj farë është se është rezistent ndaj nxehtësisë, kështu që mund të mbillet gjatë gjithë vitit dhe gjithsesi siguron rendiment. Në të njëjtën kohë, shkalla e mbirjes është e lartë dhe koha e rritjes së kësaj varieteti është më e ulët se ajo e varietetit vendas.

Në varësi të nevojave dhe kushteve tuaja, zgjidhni varietetin e duhur. Megjithatë, nëse rriteni në një model familjar, duhet të zgjidhni varietete perimesh hidroponike të importuara, sepse kostoja e blerjes së farave nuk është një problem shumë i madh me këtë model të rritjes së perimeve.

Mjete hidroponike për t’u përgatitur

Për t’u përgatitur për një kulture lakër hidroponike, duhet të përgatisni disa nga artikujt e mëposhtëm:

 • Këpucë hidroponike
 • Shporta me perime hidroponike
 • Mjet për rritjen e perimeve: mund të zgjedhë peletat e kokrrës ose sfungjerin. Rritja e bok choy me stiropor ju ndihmon të kurseni më shumë para, por rritja me coir është më efektive.
 • Zgjidhje hidroponike
 • Matësi i përqendrimit të lëndëve ushqyese

Nëse ju mungon ndonjë nga pajisjet e mësipërme, mund të klikoni në lidhjen për të porositur në Top9nhacai.com’s Hydroponic Vegetable Planter.

Si të rritet bok choy në mënyrë hidroponike

Kushti më i rëndësishëm për hidroponinë në përgjithësi dhe bok choy në veçanti është drita. Lëndët ushqyese shtohen pothuajse të gjitha nga sistemi hidroponik, drita është e vetmja gjendje natyrore që i nevojitet sistemit hidroponik. Procesi i rritjes së lakrës me metodën hidroponike është si më poshtë:

Hapi 1: Inkuboni farat

Si të inkuboni farat me shkumë:

 • Para mbjelljes, farat duhet të zhyten në ujë rreth 40 gradë Celsius për 2-5 orë.
 • Nxirreni, lajeni dhe lëreni të thahet
 • Vendosni stiropor në tepsi për farat
 • Mbillni farat në secilën nga vrimat e vogla të disponueshme në shkumë. 1 vrimë mbjell 1 farë. Mos harroni të mbillni vetëm gjysmën e farave pa i lënë ato të fundosen plotësisht.
 • Spërkatni mjegull në sipërfaqe
 • Ujitni më shumë për të shtuar lagështi që farat të mbijnë
Sfungjeri që mbin fara bok choy

Sfungjeri që mbin fara bok choy

Si të inkuboni farat me coir:

 • Thithni farat në ujë rreth 40 gradë Celsius për 2-5 orë.
 • Nxirreni, lajeni dhe lëreni të thahet
 • Hidhni peletat e kokrrës në koshin e perimeve, ujin dhe tundeni mirë.
 • Vendosni shportat e perimeve në tepsi
 • Duke përdorur një shtupë pambuku të lagur, zhytni secilën farë në shportën e perimeve dhe shtypni butësisht. Nëse farat importohen, nevojitet vetëm 1 farë për shportë.
 • Mjegulloni sipërfaqen për të parandaluar rrjedhjen e farave.
Ushqyerja e farave bok choy me coir

Ushqyerja e farave bok choy me coir

Kur uji në rezervuarin e ujit është bosh, duhet të shtoni më shumë ujë për të siguruar lagështinë e nevojshme. Kur bimët fillojnë të mbijnë gjethe, është e nevojshme të filloni përzierjen e një solucioni hidroponik me një përqendrim prej 300 ppm për të ujitur më shumë bimë që të rriten më shpejt.

Hapi 2: Vendosni fidanët në sistemin hidroponik

Kur fidanët të jenë 10-15, nëse shohin se janë rritur nga 3 gjethe të vërteta, mund të vazhdojnë t’i vendosin në platformë.

Si t’i vendosni fidanët në trung kur inkuboni me stiropor:

 • Ndani pjesët e shkumës sipas vijës së prerë
 • Vendosni secilën pjesë të stiroporit që përmban fidanin në shportën plastike
 • Instaloni shporta plastike në pajisje hidroponike
Vendosni bok choy-n që është lagur me stiropor në trastë

Vendosni bok choy-n që është lagur me stiropor në trastë

Me fidanë të inkubuar me kokrra është shumë më e thjeshtë, mjafton të marrësh çdo mbjellës dhe ta instalosh në pajisjen hidroponike.

Hapi 3: Kujdesi për bok choy hidroponik

Pasi të keni vendosur bimët në platformë, mund të jeni të sigurt se nuk do të shpenzoni shumë kohë në pajisjen hidroponike. Kjo është faza me kohën më të gjatë, por gjithçka që duhet të bëni është të shtoni tretësirën hidroponike dhe ujin.

 • Kur pema është e re në platformë, sasia e ujit dhe lëndëve ushqyese të absorbuara është ende e ulët, kështu që ju duhen 5-15 ditë që t’i shtoni lëndë ushqyese pemës. Përqendrimi fazor është në intervalin 600-800 ppm.
 • Ndërsa bima piqet, ajo ka nevojë për më shumë lëndë ushqyese dhe ujë, rreth çdo 3-5 ditë do t’ju duhet të rimbushni lëndët ushqyese. Përqendrimi fazor është në intervalin 800-1000 ppm.

Ju duhet të përdorni një stilolaps për të kontrolluar përqendrimin e tretësirës dhe për të shtuar në kohë lëndë ushqyese në bimë. Kushtojini vëmendje të mos lejoni që solucioni të mbulojë të gjitha rrënjët sepse mund të shkaktojë që rrënjët të ngopen me ujë dhe të mos rriten, duke ndikuar negativisht në perimet në rritje.

Përveç kësaj, kur shtoni lëndë ushqyese, ju mund të krasitni gjethet e verdha, gjethet e thara, të hiqni bimët e dëmtuara, bimët e rrëgjuara dhe të vëzhgoni statusin e rritjes së bimëve.

Hapi 4: Korrja

Koha për të korrur bok choy është zakonisht rreth 30-35 ditë. Mund të krasitni gjethet ose të copëtoni të gjithë bimën. Më pas, për herën tjetër mbillni kultura për të pasur gjithmonë perime të pastra për familjen.

Bok choy i pjekur tani mund të korret

Bok choy i pjekur tani mund të korret

Sëmundjet e zakonshme në bok choy

Kur rriten perimet me metodën hidroponike, është shumë e rrallë që bimët të sëmuren. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se nuk mund të ndodhë, ju mund të kuptoni disa sëmundje të zakonshme në bok choy si më poshtë:

Dëmtuesit në bok choy

 • Brembujt kërcyes: Shpesh fshihen në vende të freskëta dhe me lagështi, nën gjethet e pemëve dhe kanë aftësinë të kërcejnë në distanca të gjata dhe të fluturojnë shumë shpejt. Ata shpesh zvarriten në sipërfaqen e gjetheve për të ngrënë herët në mëngjes dhe në mbrëmje, duke kafshuar në të gjithë sipërfaqen e gjetheve, duke bërë që gjethet të zverdhen dhe të bien. Larvat ushqehen me rrënjë, duke e penguar bimën, ndonjëherë duke u vyshkur ose kalbur. Ato mund të shfaqen shumë herët, kështu që nëse vëzhgoni sipërfaqen e gjetheve me simptomat e mësipërme, duhet t’i gjeni para se të zhvillohen shumë.
 • Krimbat e mëndafshit: Kur janë të rinj, shpesh zvarriten në sipërfaqen e gjetheve për të gërryer kutikulat, duke formuar brazda të vogla zigzage. Ndërsa rriten, ata hanë të gjithë kutikulën e gjetheve, duke shkaktuar vrima në bimë. Ne mund t’i gjejmë dhe t’i heqim ato.
 • Vemjet gjithëngrënëse – gërmadha: Këto janë omnivorë dhe shkaktojnë shumë dëm për bimët. Vemjet kafshojnë fort herët në mëngjes, por kur ka rrezet e diellit, ato gërmojnë nën gjethe për të fshehur mbulesën. Ftohtësia e thellë fillon të funksionojë përsëri dhe bën kërdi gjatë gjithë natës. Ky lloj duhet të eliminohet herët përndryshe do të prishë të gjithë të korrat e perimeve.
 • Zorra e re: larvat janë rozë, me kokë të zezë dhe me vija të zeza që rrjedhin përgjatë trupit, koha e zhvillimit është rreth 10 ditë, pupat janë të kuqe-kafe, zhvillohen 6-8 ditë. Larvat e çelura zakonisht jetojnë dhe ushqehen me lastarët e rinj të bimës së mustardës. Ata lëshojnë mëndafsh për të mbuluar bok choy dhe hanë brenda, duke bërë që sythi i ri të vdesë, duke shkaktuar dëme të konsiderueshme në bok choy.

Sëmundjet në bok choy

 • Sëmundja e kalbjes bakteriale: shfaqja e rëndë në sezonin e shirave
 • Kalbja e gjetheve: Dëmtime të rënda në sezonin e shirave.

Është e nevojshme të kemi një metodë mbrojtëse për të siguruar që bimët të mos e kenë këtë sëmundje dhe gjithashtu të sigurohet që tretësira hidroponike të mos jetë shumë e holluar.

Përbërja ushqyese në bok choy

Sipas bazës kombëtare të të dhënave ushqyese të Departamentit të Bujqësisë së Shteteve të Bashkuara (USDA), 1 filxhan bok choy të papërpunuar, 70 g përmban:

 • 9 kalori
 • 1.05 g proteina
 • 1.53 g karbohidrate
 • 0.7 g fibra
 • 0 g kolesterol
 • 0.067 g yndyrë të pangopura
 • 74 mg kalcium
 • 0.56 mg hekur
 • 13 mg magnez
 • 26 mg fosfor
 • 176 mg kalium
 • 46 mg natrium
 • 0.13 mg zink
 • 31.5 mg vitaminë C
 • 46 mcg folat
 • 156 mcg vitaminë A (RAE)
 • 31.9 mcg vitaminë K

Pjata të shijshme nga bok choy

Pjatat nga bok choy janë jashtëzakonisht tërheqëse dhe të larmishme. Ju mund t’i referoheni disa pjatave të shijshme dhe të shëndetshme nga bok choy si më poshtë:

Lakra kineze e skuqur me kërpudha

Përbërësit kryesorë përfshijnë bok choy dhe kërpudha shiitake. Mjafton ta zieni pak dhe të përgatisni erëzat. Më pas skuqini përbërësit. Pjata ka një shije të shijshme, bok choy jeshile, krokante kur hahet. Kërpudhat Shiitake janë të buta dhe aromatike.

Lakra e skuqur me salcë goca deti

Kjo është një pjatë shumë e thjeshtë dhe shumë e shëndetshme. Thjesht duhet të zieni bok choy-n dhe më pas ta skuqni me salcë goca deti dhe erëza për shije. Vaji i gocës do të kontribuojë në rritjen e ëmbëlsisë së pasurisë, duke ngrënë shumë mirë.

Pulë e zier në avull me bok choy

Me këtë pjatë do të reduktoni ndjeshëm sasinë e yndyrës. Pulë ju marinoni erëzat për 15 minuta që erëzat të mbushen dhe më pas zieni në avull me bok choy. Ëmbëlsia e bok choy do ta bëjë pulën më tërheqëse. Ju duhet ta kombinoni me salcën e bërë nga salca e gocave të detit, niseshteja e tapiokës dhe erëza të tjera për të krijuar një aromë të shijshme dhe jashtëzakonisht të pasur.

Supë bok choy e gatuar me karkaleca

Përveç perimeve të ziera, do të keni një supë tërheqëse kur gatuani bok choy me karkaleca. Thjesht duhet t’i shtoni ujë karkalecave të skuqura lehtë, pasi uji të vlojë, shtoni bok choy dhe kërpudhat dhe i rregulloni sipas shijes. Kjo supë është sa e ëmbël dhe e lehtë për t’u ngrënë.

Lakra e skuqur me mish viçi

Nëse keni mish viçi, por nuk dini si ta gatuani, mos e humbisni këtë pjatë. Bok choy zbardhet në ujë të vluar, skuqet me qepë dhe më pas skuqet me mish viçi. Kombinuar me salcën nga vaji i susamit do të krijojë një pjatë jashtëzakonisht të shijshme.

Lakra e skuqur me hudhër

Në dimër, të kesh një pjatë bok choy të skuqur me hudhër është edhe e ngrohtë dhe efektive kundër gripit. Thjesht duhet të lani lakrën, të skuqni hudhrat, më pas të shtoni lakrën dhe ta skuqni.

Adresa e shitjes së pajisjeve hidroponike me reputacion

Rritja e bok choy hidroponik jo vetëm që ju jep një kopsht të freskët të gjelbër, por gjithashtu ju ndihmon të merrni një përbërës të pastër për vaktet e përditshme. Ndjenja e shikimit të pemës të rritet çdo ditë dhe të korrë frutat është shumë e këndshme, do t’ju ndihmojë të reduktoni lodhjen dhe stresin në mënyrë efektive. Ajo që është më e veçanta është se nuk keni nevojë të shpenzoni shumë kohë duke u kujdesur për bimët, nëse jeni të zënë me punë dhe nuk i ujisni bimët gjatë ditës, gjithsesi jeni të sigurt se bimët tuaja nuk do të thahen për shkak të mungesës. të ujit.

Nëse dëshironi edhe ju një sistem të tillë hidroponik, ju lutemi kontaktoni menjëherë Top9nhacai.com. Ne do t’ju këshillojmë për modelin më të përshtatshëm të rritjes së perimeve dhe do të kujdesemi për të gjithë instalimin nga A në Z. E vetmja gjë që duhet të bëni është të zgjidhni perimet e duhura dhe t’i mbillni ato. Na kontaktoni menjëherë në numrin e linjës telefonike: 0987.857.614 – 097.157.8366.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cách trồng cải thìa thủy canh năng suất và tiết kiệm chi phí . Đừng quên truy cập Top9nhacai.com kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *