Bổ xung Canxi – Magie cho cây trồng và những điều bạn cần biết

Kalciumi – Magnezi për bimët dhe çfarë duhet të dini: Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese të bimëve, përveç azotit (N), fosforit (P) dhe kaliumit (K), dy nga lëndët ushqyese Gjëja kryesore për të cilën dëgjoni shpesh është kalciumi – Magnezi. Këtu janë disa shënime në shtimin e Kalciumit – Magnezit për bimët.

Suplementet e kalciumit dhe magnezit nuk përdoren vetëm për bimët e tokës, por ato janë gjithashtu të rëndësishme për kopshtet hidroponike. Ky artikull do të fokusohet vetëm në rëndësinë e lëndëve ushqyese shtesë për këtë kulturë, të quajtur zakonisht “Cal-Mag”. Ne gjithashtu do të diskutojmë se kur dhe sa Cal-Mag duhet të përdorni kur rritni bimë.

Plotësimi me Kalcium – Magnez për bimët dhe çfarë duhet të dini

1. Pse kopshti juaj ka nevojë për Cal Mag?

Qëllimi kryesor kur rritim bimë, qoftë në një kopsht konvencional apo në një sistem hidroponik, është që bimët të rriten mirë dhe të japin rendimente të larta. Ky është qëllimi qendror, jo vetëm t’i lëmë të ekzistojnë dhe të mos prodhojnë asgjë.

Të gjitha gjallesat kanë nevojë për ushqim, dhe bimët nuk bëjnë përjashtim. Ata kanë nevojë për lëndë ushqyese si karboni, azoti, oksigjeni, fosfori dhe kaliumi për të mbijetuar.

Por ata gjithashtu kanë nevojë për minerale të tjera, të quajtura makronutrientë dytësorë dhe mikroelemente, që të jenë në gjendje të qëndrojnë të shëndetshëm, të rriten siç duhet dhe të japin më shumë, në formën e luleve ose frutave. Ata quhen makronutrientë dytësorë dhe mikroelementë sepse bimët kanë nevojë për to në sasi më të ulët se makronutrientët parësorë.

Shihni figurën më poshtë për të parë se cilët janë makronutrientët kryesorë, cilët janë makronutrientët dytësorë dhe cilët janë mikronutrientët.

Siç mund ta shihni në figurë, kalciumi dhe magnezi janë dy nga makronutrientët dytësorë më të rëndësishëm për bimët, së bashku me squfurin. Këto tre substanca janë pranë njëra-tjetrës dhe së bashku quhen lëndë ushqyese dytësore.

“Sekondar” i referohet vetëm sasisë që ka nevojë bima për këto lëndë ushqyese. Në disa aspekte, këto dy lëndë ushqyese janë ende jashtëzakonisht të rëndësishme për bimët. Ato janë vetëm pak më pak të rëndësishme se makronutrientët kryesorë (N, P, K).

Bimët në natyrë i marrin këto lëndë ushqyese nga toka dhe uji. Por në bujqësi dhe hortikulturë, të korrat varen të paktën pjesërisht nga plehrat.

Kjo varësi është edhe më e madhe në hidroponikë ku bimët varen plotësisht nga lëndët ushqyese që shtoni në rezervuar. Dhe ata janë edhe më të varur nëse përdorni ujë të distiluar ose me osmozë të kundërt (RO).

Mungesa e kalciumit dhe magnezit mund të ketë efekte të mëdha tek bimët

2. Efektet e Cal-Mag në bimë

Shpesh thuhet se parandalimi është gjithmonë më i mirë se kurimi. Në mënyrë ideale, duhet të siguroheni që bimët tuaja të marrin suplemente të mjaftueshme të kalciumit dhe magnezit, në vend që të prisni që të shfaqen simptomat e këtyre mangësive ushqyese.

Të dyja këto minerale janë të rëndësishme për proceset thelbësore biologjike në trupin e bimës. Le të hedhim një vështrim në secilën substancë një nga një, pasi ato ndikojnë në procese dhe sisteme të ndryshme.

Kalciumi në rritjen e bimëve

Tek njerëzit dhe kafshët, kalciumi nevojitet kryesisht për strukturën e kockave ose kockave. Në bimë, kalciumi luan një rol të rëndësishëm në strukturën e tyre.

Një nga ndryshimet kryesore midis qelizave bimore dhe shtazore është prania e një muri qelizor në qelizat bimore. Ai i bën këto qeliza më të ngurtësuara dhe u jep bimëve një formë dhe strukturë të fortë edhe pse ato nuk kanë një sistem skeletor.

Nuk është çudi që kalciumi është i nevojshëm për mure të shëndetshme qelizore. Minerali gjendet si pektat i kalciumit në muret e qelizave bimore.

Një mur i shëndetshëm qelizor gjithashtu ndihmon në rregullimin e rrjedhës së lëndëve ushqyese në pjesë të ndryshme të bimës. Kjo është veçanërisht e vërtetë për qelizat në rrënjët e bimëve.

Prandaj, kalciumi është i rëndësishëm për ndarjen dhe formimin e qelizave të shëndetshme në bimë. Pa kalcium, rritja e përgjithshme e pjesëve të ndryshme të bimës do të jetë e ngadaltë dhe e ngecur.

Kalciumi është gjithashtu i rëndësishëm në aktivizimin e enzimave specifike në bimë të caktuara. Mineralet kanë një rol thelbësor në aktivitete të rëndësishme si metabolizmi dhe zhvendosja e azotit (lëvizja e molekulave organike në bimë).

Në pemët frutore, kalciumi është thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e një strukture të shëndetshme frutore.

Magnezi në rritjen e bimëve

Ashtu si kalciumi, magnezi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në prodhimin e enzimave në bimë. Në fakt, shumë enzima të rëndësishme nuk mund të bëhen as në sasi të vogla pa magnez.

Por si në rastin e kalciumit, prodhimi i enzimës është një funksion dytësor i magnezit në bimë. Funksioni i tij kryesor është edhe më i madh, dhe shumë më i rëndësishëm, jo ​​vetëm për bimët, por për shumicën e jetës së kafshëve.

Klorofili mund të konsiderohet një substancë e mrekullueshme që krijon ushqim për bimët dhe indirekt mbështet të gjithë jetën e kafshëve në tokë. Dhe bimët nuk mund të prodhojnë klorofil në qelizat e tyre pa magnez.

Përbërja e gjelbër që ne e quajmë klorofil është një kompleks kelate në kimi. Kjo do të thotë se ka një jon metalik qendror të lidhur me një molekulë organike.

Molekulat organike quhen porfirina, dhe joni metalik qendror, siç ndoshta e keni menduar tashmë, është magnezi.

Magnezi ndihmon gjithashtu në procese si përthithja dhe transporti i lëndëve ushqyese të rëndësishme si fosfori dhe hekuri. Dhe në pemët frutore, magnezi gjithashtu ndihmon frutat të arrijnë pjekurinë.

3. Shenjat e mungesës së Cal-Mag

Për të kuptuar efektet e mungesës së lëndëve ushqyese në përgjithësi tek bimët, dhe veçanërisht në rastin e mungesës së Cal-Mag, duhet të kuptojmë konceptin e lëvizshmërisë së lëndëve ushqyese. Pasi të përthithen përmes rrënjëve të bimëve, disa lëndë ushqyese janë të lëvizshme, ndërsa të tjerët janë të palëvizshëm.

Lëndët ushqyese të lëvizshme mund të transportohen nga një pjesë e bimës në tjetrën, edhe pasi ato të jenë depozituar në një pjesë.

Lëndët ushqyese të imobilizuara, pasi depozitohen në një pjesë të bimës, nuk mund të zhvendosen më pas diku tjetër. Ato mund të transportohen vetëm drejtpërdrejt nga toka, duke u tretur në ujë.

Shenjat e mungesës së kalciumit dhe magnezit të bimëve

Mungesa e kalciumit

Kalciumi është një lëndë ushqyese që nuk është e lëvizshme. Nëse ka mungesë minerali në tokë ose tretësirë ​​ushqyese, njollat ​​e rritjes së bimës zakonisht shfaqin simptoma të para.

Vjen lokale dhe ngecja e rritjes janë shenjat më të zakonshme të mungesës së kalciumit. Majat e gjetheve të reja, sythat dhe frutat janë zonat më të prekura.

Rrënjët gjithashtu preken rëndë nga ngecja e rritjes dhe më tej ndikojnë në rritjen e përgjithshme të bimës.

Mungesa e magnezit

Ndryshe nga kalciumi, magnezi është i lëvizshëm, kështu që në rast të mungesës së magnezit në një pjesë, bima mund të rialokojë magnezin nga pjesët që tashmë e kanë marrë këtë lëndë ushqyese.

Kjo do të thotë se pjesët më të vjetra dhe më të pjekura të bimës do të shfaqin shenjat e para të një mangësie. Dhe për shkak se magnezi është i nevojshëm për prodhimin e klorofilit, zverdhja e gjetheve është një shenjë e sigurt e mungesës së magnezit.

Këto gjethe shpesh kanë damarë të gjelbër. Fotosinteza dhe prodhimi i ushqimit ndikohen dhe një mungesë e tillë e vazhdueshme bën që bimët të plaken dhe të vdesin.

4. Kur duhet përdorur Cal-Mag?

Kalciumi dhe magnezi janë të bollshme në ujin natyral si minerale të tretura. Në një mjedis normal të rritjes, bimët do të jenë në gjendje të thithin vetë lëndët ushqyese të mjaftueshme nga toka/uji.

Këto minerale janë gjithashtu të disponueshme në shumicën e burimeve të ujit të rubinetit. Prandaj, duhet të merrni parasysh vetëm ofrimin e Cal-Mag në kushte të veçanta.

Uji i butë (çdo ujë që nuk përmban sasi të konsiderueshme të mineraleve të patretshme si kripërat e kalciumit ose magnezit) ka një pH më të ulët dhe më pak minerale. Nëse ky ujë është i disponueshëm aty ku jetoni, mund t’ju duhet një suplement Cal-Mag.

Në të kundërt, një nivel më i lartë i pH tregon një përqendrim më të lartë të kalciumit dhe magnezit. Nëse e përdorni këtë ujë (të patrajtuar) për bimët tuaja, nuk keni nevojë për ndonjë shtesë Cal-Mag.

Por uji i trajtuar është një rast i sigurt për plotësimin e Cal-Mag. RO (osmoza e kundërt) dhe distilimi janë procese që largojnë mineralet nga uji.

Nëse përdorni ujë të trajtuar për bimët, mund të jetë më e mençur të zgjidhni të shtoni Cal-Mag në radhë të parë.

Por nuk do të jetë e dobishme të shtoni Cal-Ma në bimët tuaja në grup, nëse nuk jeni të vetëdijshëm për një mangësi të mundshme. Në shumicën e rasteve, bimët tuaja duhet të thithin mjaft kalori nga toka dhe uji vetë.

Lagështia dhe nxehtësia e lartë mund të çojnë gjithashtu në kushte që shkaktojnë mungesë të Cal-Mag, pavarësisht nga prania e shumë mineraleve në tokë ose ujë. PH i papërshtatshëm është gjithashtu një arsye tjetër për mangësitë ushqyese.

Kështu që ju duhet të kontrolloni më tej këta faktorë të rëndësishëm përpara se të vendosni suplemente Cal-Mag për të zgjidhur problemin e hasur. Kërkesat për Cal-Mag gjithashtu ndryshojnë, në varësi të llojit të kultivimit dhe llojeve të ndryshme të kulturave.

Cal Mag për tokën

Në tokën e kopshtit, mungesa e kalciumit mund të ndodhë për një sërë arsyesh. Rëra, toka e trashë përmban më pak kalcium.

Mungesa e ujit ose përdorimi i ujit me osmozë të kundërt (RO) gjithashtu mund të çojë në mungesë të kalciumit. Ndonjëherë, përdorimi i madh i plehrave fosforike krijon kalcium të patretshëm në tokë.

Mungesa e magnezit shpesh lidhet kryesisht me llojin dhe cilësinë e ujit të përdorur. Përdorimi i tepërt i kaliumit gjithashtu mund të çojë në mungesë të magnezit në tokë.

Suplementet e tokës Cal-Mag janë në dispozicion në shumicën e dyqaneve të furnizimeve të kopshtit. Ato janë të disponueshme si pluhura të parapërziera ose në formë të lëngshme.

Cal-Mag për Hidroponikë

Bimët hidroponike janë veçanërisht të ndjeshme ndaj mungesës së Cal-Mag për shkak të mungesës së tokës dhe aksesit të vogël në ujërat e shiut.

Nëse përdorni osmozë të kundërt ose ujë të distiluar, ka shumë mundësi që bimët tuaja të mos marrin Cal-Mag.

Lëngu dhe pluhuri Cal-Mag me tretshmëri të mirë janë lehtësisht të disponueshëm për kultivuesit hidroponikë.

5. Ku mund të blihen suplementet Cal-Mag?

Ju mund të blini suplemente Cal-Mag në çdo dyqan furnizimesh hidroponike dhe kopshtarie.

6. Sa Cal-Mag duhet përdorur?

Nëse blini suplemente Cal-Mag të para-përziera, prodhuesi zakonisht do të ketë rekomandime për dozën. Ju duhet t’i përmbaheni atyre niveleve (ose pak më poshtë) për rezultate më të mira.

Ju gjithashtu mund të bëni vetë shumë suplemente Cal-Mag, duke përdorur kripën Epsom (sulfat magnezi) dhe nitrat kalciumi (një pleh i zakonshëm).

Raporti ideal është kombinimi i dy pjesëve të kalciumit me një pjesë të magnezit. Një përqendrim i sigurt për produktin tuaj Cal Mag të bërë në shtëpi do të ishte 380 ppmme 260 ppm kalcium dhe 120 ppm magnez

Mund t’i referoheni formulës: përafërsisht 6 g nitrat kalciumi dhe 4,5 g kripë Epsom për gallon ujë.

Por kjo është vetëm një shembull recetë. Në situata specifike, do t’ju duhet të përshtatni nivelet tuaja të lëndëve ushqyese për çdo lloj mangësie që po përpiqeni të korrigjoni.

Gjithmonë i kushtoni vëmendje sasisë së Cal-Mag që përdorni, pasi këto suplemente përmbajnë nitrate ose karbonate. Përdorimi i tepërt mund të çojë në rritjen e përqendrimeve të këtyre molekulave, të cilat mund të dëmtojnë bimët tuaja në afat të gjatë.

7. Përfundim

Një mangësi Cal-Mag mund të jetë katastrofike për kopshtet konvencionale, si dhe për sistemet hidroponike. Por në shumicën e rasteve, shtimi i Cal-Mag nuk është i nevojshëm sepse të dy lëndët ushqyese janë lehtësisht të disponueshme në ujë dhe tokë.

Por në raste të veçanta shtimi i tyre është i nevojshëm. Për shkak të specifikës së pastërtisë së ujit dhe pH, kultivuesit hidroponikë shpesh janë më të ndjeshëm ndaj problemeve Cal-Mag sesa kopshtarët konvencionalë.

Shiko me shume

Në cilindo mjedis ku po rritni bimët tuaja, mbani mend se keni të bëni me fitonutrientë. Edhe nëse ato janë vetëm një sasi e vogël, ato kanë një ndikim të madh.

Top9nhacai.com ofron furnizime hidroponike, materiale pemësh frutore dhe rritje të perimeve të pastra në shtëpi në tarraca, ballkone ose zona kopshtesh për të ndihmuar në sigurimin e kritereve kryesore: sigurinë, komoditetin, estetikën dhe ekonominë. Kujdesi që kursen kohë.

Referojuni ushqimit hidroponik më të koncentruar të Grow Master për perimet me gjethe

[ux_products cat=”125″]Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Bổ xung Canxi – Magie cho cây trồng và những điều bạn cần biết . Đừng quên truy cập Top9nhacai.com kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *