16 loại bệnh thường gặp trên cây cà chua và cách trị tận gốc

Domatja është një bimë që nuk aplikon teknika shumë të sofistikuara të mbjelljes, por megjithatë ato konsiderohen një bimë mjaft e vështirë për t’u rritur, sepse kjo bimë është mjaft e ndjeshme ndaj shumë sëmundjeve. Top9nhacai.com ka përpiluar për t’ju ndihmuar 16 sëmundje të zakonshme në bimët e domates dhe si t’i trajtoni ato plotësisht, në mënyrë që të keni më shumë njohuri për t’u kujdesur mirë për bimët e domates për të sjellë rendimentin dhe cilësinë më të lartë.

16 sëmundje të zakonshme në bimët e domates dhe si t’i trajtoni ato plotësisht

Sëmundja e mykut

Kjo është një sëmundje shumë e zakonshme e kulturave të patëllxhanëve e shkaktuar nga bakteri Phytophthora infestans. Sëmundja do të fillojë me njolla të gjelbra të errëta si mbytja e ujit, pastaj gradualisht do të bëhet e zezë, e cila mund të shkaktojë thyerje të kalbur ose të brishtë të pjesëve të infektuara në varësi të kushteve mjedisore.

Dëmtimi i vonë në bimët e domates

Dëmtimi i vonë në bimët e domates

Sëmundja lind dhe shkakton dëme të forta në kushtet e motit me shi me lagështi të lartë, alternim shiu dhe dielli, qielli i vranët me mjegull, në zonat e ulëta me pak drenazhim, plehërim i pabalancuar, mbifertilizimi.proteina.

Masat parandaluese:

Para mbjelljes, këshillohet pastrimi i fushës, grumbullimi dhe shkatërrimi i mbetjeve që shkaktojnë sëmundje dhe rrotullimi i të korrave për të shmangur patogjenët. Aplikoni gëlqere dhe pleh organik përpara mbjelljes. Balanconi aplikimin e plehrave, rrisni sasinë e plehrave me kalium dhe fosfor. Shtrat i lartë, brazdë e gjerë për kullim të lehtë.

Me rastin e zbulimit të sëmundjes është e mundur të përdoren disa barna me bazë bakri dhe barna që përmbajnë përbërës aktivë Mancozeb, Fosfor, Fosetil-alumin si: Ridomil Gold 68WP, Aliette 80WG, Eddy 72WP + Klifos, Agrifos 400…

Sëmundja e antraknozës

Antraknoza e bimëve të domates shkaktohet nga kërpudhat Colletotrichum phomoides. Paraqiten me njolla të sëmura në raundin e parë, paksa konkave të zhytura në ujë. Më pas, njollat ​​e sëmundjes përhapen gradualisht, me diametër 0,5-0,2, qendra e sëmundjes është kafe-e zezë, kufiri është gri-kafe.

Sëmundja shpesh shkakton dëme të rënda gjatë sezonit të shirave ose në fusha me ujitje të lartë dhe lagështi të lartë.

Sëmundja e antraknozës së bimëve të domates

Sëmundja e antraknozës së bimëve të domates

Masat parandaluese:

Zgjidhni varietete më pak të ndjeshme, mbillni rrallë dhe bëni një kafaz për të krijuar ajrim për pemën. Lotimi me pika duhet të shmangë lotimin e tepërt të rrënjëve, dhe në të njëjtën kohë duhet të korrni domatet në kohën e duhur për të shmangur frutat e pjekura të tepërta që janë të ndjeshme ndaj sëmundjeve. Mblidhni dhe shkatërroni frutat e sëmura për të shmangur përhapjen në një zonë të madhe.

Kur zbulohet një sëmundje e hershme, duhet të spërkatet një nga barnat e mëposhtme: Përbërësi aktiv Azoxystrobin si Amista; Përbërës aktiv metomenostrobin si Ringo-L 20SC ose spërkatni një nga barnat e mëposhtme: Amistar 250SC, Plant 50WP, Antracol 70WP, Polyram 80DF, Daconil 500SC,,…. Ndiqni udhëzimet për përdorim në paketim.

Sëmundja e mykut pluhur

Myku pluhur është një infeksion kërpudhor i dallueshëm menjëherë i gjetheve dhe kërcellit të mbuluar me myk të bardhë. Demtimet fillestare jane shume te vogla, te shperndara ne siperfaqen e gjetheve, demtimet fillestare shfaqen me ngjyre jeshile te zbehte ose te verdheme ne siperfaqen e siperme te gjetheve. Sporet e mykut pluhur priren të rriten shumë fuqishëm në sipërfaqen e gjetheve (sipërfaqja e sipërme). Shkaku i mykut pluhur është kërpudhat Leveillula taurica, Erysiphe cichoracearum, e cila është gjithashtu një sëmundje e zakonshme në bimët e domates.

Masat parandaluese:

Nëse e vëreni problemin herët, hiqni dhe shkatërroni të gjitha gjethet e prekura, më pas spërkatni bimën çdo javë me një përzierje të një pjese qumështi në pesë pjesë ujë ndërsa myku është ende i pranishëm ose në përdorim. Spërkatja parandaluese e squfurit për trajtim.

Sëmundja e mykut pluhur në bimët e domates

Myk pluhur në bimët e domates

Sëmundja e vyshkjes së gjelbër

Kjo sëmundje shkaktohet nga bakteri Pseudomonas solanacearum. Sëmundja mund të shkaktojë dëmtime gjatë gjithë periudhës së rritjes së bimëve të domates, por zakonisht është më e dëmshme nga lulëzimi deri tek frutat e pjekur.

Bimët e infektuara fillimisht do të vyshken, mund të vyshken një degë ose një degë të vogël, më pas gjethet e poshtme vazhdojnë të veniten dhe të bien, duke çuar përfundimisht në vyshkjen e tërë bimës, kolaps dhe ngordhje. Sëmundja shpesh lind, zhvillohet dhe shkakton dëme të rënda në kushtet e temperaturës dhe lagështisë së lartë të ajrit, duke shkaktuar dëme të mëdha te fermerët.

Sëmundja e vyshkjes së gjelbër të bimëve të domates

Sëmundja e vyshkjes së gjelbër të bimëve të domates

Masat për parandalim, përveç:

  • Përdorni varietete të shëndetshme, rezistencë të mirë ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve
  • Bëni shtretër të lartë për të shmangur ujin e ndenjur kur bie shi ose lotim
  • Mbillni pemë me një densitet të moderuar, duke mbajtur distancën për të ndihmuar pemët të pastrohen
  • Ekuilibri i plehrave midis azotit, fosforit dhe kaliumit. Rritja e aplikimit të plehrave organike të kalbura, pluhurit të gëlqeres dhe plehrave kaliumi ose hirit të lëvores së orizit
  • Rrotullimi i të korrave për të minimizuar patogjenët

Përveç kësaj, duhet të monitoroni rregullisht gjendjen e pemës, nëse ka një sëmundje të hershme, përdorni Stamer 20 WP për të spërkatur menjëherë.

Sëmundja e kalbjes së poshtme të domates

Sëmundja e kalbjes së poshtme të domates ndikon shumë në rendimentin

Sëmundja e kalbjes së poshtme të domates ndikon shumë në rendimentin

Kalbja e poshtme e domates është një sëmundje që dallohet menjëherë nga lëkura e zbardhur në fund të frutit, përballë kërcellit. Shpesh është një shenjë e mungesës së kalciumit, e shkaktuar nga toka e varfër ose e varfëruar nga lotimi i tepërt.

Masat parandaluese:

Metoda më e mirë është përdorimi i një kullimi të mirë, të pasur me lëndë organike, ujitje të planifikuar, dozë të mjaftueshme për të shmangur ujitjen e tepërt.

Nëse copëza juaj e domates ka kalbje të kokës, zgjidhni manaferrat e prekura për të parandaluar përhapjen e saj, më pas ujisni lehtë tokën me qumësht të holluar (50/50 ujë dhe qumësht) për një rritje të shpejtë të kalciumit. Shtimi i lëvozhgave të vezëve në tokë në kohën e mbjelljes është gjithashtu një praktikë e zakonshme dhe mendohet se ndihmon në parandalimin e sëmundjeve.

Sëmundja e rrotullimit të gjetheve

Sëmundja e rrotullave të gjetheve të domates

Sëmundja e rrotullave të gjetheve të domates

Roli i gjetheve të domates, i njohur gjithashtu si sëmundja e kaçurrelave të gjetheve, shkaktohet nga një infeksion viral që zakonisht përhapet nga afidet ose sillet në kopshtin tuaj përmes fidanëve të infektuar. Shenja e parë është se gjethja përkulet nga brenda, pastaj fillon të zverdhet. Rritja e bimëve do të ngadalësohet, lulëzimi do të zvogëlohet dhe grumbullimi i frutave do të reduktohet ose ndalohet fare.

Masat parandaluese:

I vetmi kurë është heqja e bimëve të infektuara dhe asgjësimi i tyre siç duhet. Megjithatë, kini parasysh se kaçurrela e përkohshme e gjetheve mund të ndodhë me lotim të paqëndrueshëm, kështu që përjashtojeni këtë përpara se të tërhiqni bimën.

Sëmundja e plasaritjes së frutave

Sëmundja e plasaritjes së frutave të domates

Sëmundja e plasaritjes së frutave të domates

Domatet e plasaritura janë një shenjë e sigurt e ujitjes së tepërt ose lotimit të paqëndrueshëm. Për të parandaluar mbirjen, ujisni bimën me masë dhe shpesh në vend që ta lini bimën të laget gjatë gjithë kohës e pasuar nga thatësira. Gjithashtu, lyeni një shtresë mulch organik mbi sipërfaqen e tokës për të ndihmuar në ruajtjen e lagështisë.

Sëmundja e frutave të zgavra

Edhe pse nuk duken menjëherë si fruta të plasaritura, fruti i zbrazët është një tjetër simptomë e kushteve të këqija të rritjes. Shkaku i kësaj sëmundjeje është lotimi i tepërt ose reshjet, temperaturat ekstreme ose përmbajtja e lartë e azotit në tokë.

Nuk ka kurë për frutat e prekura, por nëse kushtet e rritjes përmirësohen, bimët e domates mund të prodhojnë ende fruta të shëndetshme nga lulëzimi i mëvonshëm.

Sëmundja e njollave në gjethe

Sëmundja e njollave të gjetheve të domates

Sëmundja e njollave të gjetheve të domates

Njolla e gjetheve është një sëmundje e shkaktuar nga bakteri Septoria lycopersici, i cili lulëzon veçanërisht në kushte të ngrohta dhe të lagështa. Njollat ​​kafe të errëta shfaqen fillimisht në pjesët e poshtme të gjetheve të poshtme, duke u rritur dhe bashkuar me kalimin e kohës. Përfundimisht, gjethet e infektuara do të bien dhe bima do të dobësohet rëndë nga mungesa e fotosintezës.

Masat parandaluese:

Hiqni të gjitha gjethet e infektuara sapo t’i shihni dhe më pas spërkatni pjesën tjetër të bimës me një fungicid organik me bazë bakri ose bikarbonat kaliumi.

Sëmundja e kalbjes së frutave të domates

Sëmundja e kalbjes së frutave të domates

Sëmundja e kalbjes së frutave të domates

Kalbja e frutave të domates shkaktohet nga bakteri Clavibacter michiganensis. Sëmundja e kancerit fillon me njolla të verdha kur domatet janë të kuqe dhe të pjekura, më pas përhapet gradualisht duke bërë që fruti të kalbet, të zbutet dhe të përhapet në fruta të tjera ose pjesë të tjera.

Masat parandaluese:

Monitoroni dhe hiqni rregullisht bimët e infektuara për të shmangur përhapjen e sëmundjeve që janë të vështira për t’u kontrolluar që ndikojnë në produktivitetin e bimëve të domates. Rrotulloni një sërë bimësh për t’u siguruar që patogjenët janë zhdukur, më pas rimbillni domatet në të njëjtën parcelë.

Sëmundja e fytyrës së maceve

Domatja ka sindromën e fytyrës së maces

Domatja ka sindromën e fytyrës së maces

Fruti i domates nuk u zhvillua normalisht, por u shfaq i deformuar, i plasaritur dhe me gropa. Nuk ka asnjë shkak të vetëm fiks, por temperaturat e ulëta mund të jenë shkaku kryesor i kësaj. Përveç kësaj, një përqendrim shumë i lartë i azotit në tokë mund të dobësojë bimët dhe të rrisë ndjeshmërinë.

Megjithatë, kjo sëmundje nuk ndikon në cilësinë e domateve, ato ende mund të hahen si zakonisht, por nga ana estetike shpesh nuk vlerësohen.

Masat parandaluese:

Këshillohet që të mbillni pemë në kohën e duhur në mënyrë që pema të mos ndikohet shumë nga moti, sidomos nga diferenca e ditës me natën.

Sëmundja e njollave të frutave

Sëmundja e njollave të frutave të domates

Sëmundja e njollave të frutave të domates

Sëmundja e njollave të frutave e shkaktuar nga kërpudhat Stemphylium sp. ndikojnë shumë në rendimentin dhe cilësinë e domates.

Sëmundja e parë është kafe, e rrumbullakët, konkave, brenda sëmundja është gri-bardhë, me një kufi kafe. Në plagën e vjetër, e gjithë plaga është e zezë. Shumë lezione mund të bashkohen së bashku për të formuar njolla të mëdha dhe kalben të gjithë frutin.

Masat parandaluese:

Për shkak se kjo sëmundje prek shumicën e varieteteve të domates me fruta të gjatë, lëkurë të hollë, veçanërisht kjo varietet nuk duhet të mbillet në sezonin e shirave, dhe në të njëjtën kohë domatet duhet të mbillen në një distancë të arsyeshme për të shmangur mbjelljen shumë të trashë, duke bërë që bimët të mos mbillen. i ajrosur. , i ndjeshëm ndaj sëmundjeve.

Sëmundja nuk jep fryt

Kjo është një sëmundje mjaft e zakonshme e bimëve të domates kur lulet lulëzojnë shumë, por shpesh bien herët dhe japin shumë pak fruta.

Në përgjithësi kjo sëmundje vjen edhe nga shkaku kryesor që është temperatura, kur temperatura ndryshon papritur, bimët nuk përshtaten, veçanërisht nëse pema është në fazën e lulëzimit, do të bëjë që lulet të bien në masë duke i shkaktuar ato. të dështojë.ngjitja e frutave ndikon në rendimentin e bimëve të domates.

Masat parandaluese:

Sëmundja apo dukuria në shumicën e rasteve nuk ka zgjidhje, e vetmja gjë është të shtoni mjaftueshëm lëndë ushqyese në mënyrë që bima të rritet sa më mirë.

Sëmundja ka pak fryt

Praktika ka vërtetuar se edhe në kushte ideale niveli i formimit të frutave nuk është i lartë, duke i shkaktuar shumë dëme fermerit. Domatet janë vetëpjalmuese dhe normalisht mjafton pak erë për të pjalmuar lulet. Megjithatë, në vende të mbrojtura ose në kushte të vështira rritjeje, bima mund të ketë nevojë për pak ndihmë shtesë.

Ju mund të merrni përsipër detyrën e pjalmimit, provoni të vizatoni me radhë pjesën e brendshme të secilës lule me një penel të mirë. Një metodë tjetër është të simuloni dridhjet e shkaktuara nga era duke tundur lulet individuale në kërcell me një furçë dhëmbësh elektrike ose duke tundur butësisht të gjithë bimën për të mbështetur pllenimin më të mirë të bimës.

Përveç kësaj, nëse bima e domates ka shumë azot në tokë, mund të bëjë që bima të rritet shumë mirë, por ka shumë pak lule, kështu që sasia nuk është e tepërt, prandaj këshillohet të balanconi sasinë e lëndëve ushqyese. që bimët tuaja të kufizojnë këtë situatë.

Sëmundja e djegies nga dielli

Nëse kokrrat e reja dhe të papjekura ekspozohen papritur ndaj rrezeve të forta direkte të diellit, ato mund të zhvillojnë flluska të bardha, të cilat më pas bëhen të mykura. Për ta parandaluar këtë, sigurohuni që bimët e domates të jenë plot me lëndë ushqyese në mënyrë që të prodhojnë gjethe të mjaftueshme që ofrojnë hije natyrale. Megjithatë, nëse është e nevojshme, mbuloni frutat e zhveshura me një leckë të lehtë për të siguruar mbrojtje të përkohshme.

Sëmundja e mungesës së të ushqyerit

Mungesa e lëndëve ushqyese ndikon në zhvillimin e gjetheve

Mungesa e lëndëve ushqyese ndikon në zhvillimin e gjetheve

Së fundi, mangësitë e lëndëve ushqyese prekin domatet më rëndë se shumica e kulturave të tjera. Simptomat ndryshojnë, por në përgjithësi gjethja do të bëhet e verdhë, e zbehtë apo edhe e tejdukshme, dhe në raste të rënda, bima do të thahet dhe të vdesë.

Menaxhimi efektiv i tokës duke përdorur shumë lëndë organike shtesë është mënyra më e mirë për të parandaluar shfaqjen e problemeve në radhë të parë.

Domatet janë një frut jashtëzakonisht i shëndetshëm, por procesi i rritjes është i prirur për shumë probleme që ndikojnë në rendimentin dhe cilësinë e domates. Pra, krijoni kushtet më të mira të mundshme të rritjes dhe përballuni me çdo problem sapo të lindin për të marrë domate të cilësisë më të mirë.

Top9nhacai.com Vietnam është e specializuar në sigurimin e pajisjeve hidroponikë në shtëpi në qytet të tilla si: pajisje të montuara për rritjen e perimeve hidroponike, tuba plastikë hidroponikë, shporta plastike hidroponike, çmime mbjelljeje, fara cilësore të importuara… Rritja e perimeve hidroponike nuk do të jetë më një problem i vështirë kur ekipi ynë teknik Top9nhacai.com Vietnam do t’ju shoqërojë gjithmonë. Mbështetja e mbjelljes për fillestarët nga AZ, 100% sukses i garantuar.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết 16 loại bệnh thường gặp trên cây cà chua và cách trị tận gốc . Đừng quên truy cập Top9nhacai.com kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *